Dakkapel maken: Een praktische gids voor het realiseren van extra ruimte en licht

Dakkapel maken

Een zolder heeft vaak weinig beschikking over natuurlijk licht. En dat terwijl zonlicht juist zo heerlijk is. Daarom kun je zelf een dakkapel maken (of natuurlijk door een professional laten aanbrengen) op het dak. Een dakkapel is een uitbouw op het dak en geeft de zolderkamer niet alleen een leuk raam, maar ook een brede vensterbank. Ook geeft het je huis een leuke, speelse uitstraling.

Dakkapel maken: vergunning nodig?

Er zijn huizen of dakkapellen waarvoor je een vergunning nodig hebt om deze te mogen (laten) bouwen. Soms heeft dat met de grote van het bouwproject te maken, maar het kan ook te maken hebben met het straatbeeld en of je wel zomaar grote veranderingen aan een woning mag aanbrengen.

Dakkapel maken

Bij het loket van de gemeente kun je deze informatie eenvoudig en vaak kosteloos opvragen. Wanneer je een vergunning nodig hebt, dan moet je ook de bouwplannen kunnen overhandigen. Zorg daarom dat je alle documentatie op orde hebt wanneer je een vergunning gaat aanvragen. Na aanvraag heb je de vergunning meestal binnen zes weken in huis.

Dakkapel maken: achterkant van het huis

Overigens: wanneer je een dakkapel aan de achterzijde van de woning wilt plaatsen, dan heb je hier geen vergunning voor nodig. Maar dan moet deze wel aan een aantal criteria voldoen. Een dakkapel maken aan de achterkant van het huis kan zonder vergunning wanneer deze niet hoger is dan 1,5 meter en minimaal 1 meter inspringt ten opzichte van de gevel. De onderkant moet overigens 0,5 tot 1 meter hoger zitten dan de dakvoet. Ook heb je geen vergunning nodig wanneer de bovenkant van de kapel minimaal een 0,5 meter onder de nok ligt. Daarnaast moet de kapel een plat dak hebben en ondoorzichtige zijwanden. Wil je hiervan afwijken, dan is het ook voor de achterzijde van het huis belangrijk dat je een vergunning aanvraagt.

Kleine verbouwing

Het aanleggen van een dakkapel is een kleine verbouwing, maar er komt wel het een en ander bij kijken. De dakkapel moet namelijk op maat worden gemaakt, waterdicht zijn en het dak ondersteunen in de isolerende functie. Wanneer je een beetje ervaren bent met klussen kun je de dakkapel makkelijk zelf aanleggen, maar je kunt natuurlijk ook een professional inhuren. Vervolgens is het belangrijk dat de klus op een droge, niet te warme dag wordt uitgevoerd. Zo voorkom je dat de gebruikte materialen (zoals hout) niet krimpen of uitzetten, nadat de dakkapel is aangebracht. Zorg ook altijd voor een goede isolatie zodat er geen warmte wordt verloren door de aangelegde dakkapel.

Veel succes met uw dakkapel maken!

0 Shares:
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like